Kan je het billyen?

Er is een nieuw werkwoord bij ons thuis geïntroduceerd; billyen. Zinnen als ‘Kan je het wel billyen?’ of ‘Is het wel billybaar?’ zijn normale taal geworden. Daarvoor hadden we nog even een fase met Billy als zelfstandig naamwoord; ‘Lukt het met de Billy?’

Billy. Vele jaren geleden kreeg lief hem van mijn vader voor zijn verjaardag; een vrolijk gekleurde staafmixer. ‘Leuk!’ dachten we toen. We hadden geen staafmixer, maar eerlijk gezegd hadden we die op dat moment ook nog niet gemist. Toen we wat meer affiniteit kregen met koken, werd hij vaker gebruikt. De laatste maanden is het echter topdrukte voor Billy.

In alle babyhapjes doet Billy zijn werk om er een fijne mouse van te maken. Er zijn namelijk nog steeds geen tandjes bij de kleine. Ook al kan de structuur van het eten inmiddels wat steviger zijn, zonder Billy-behandeling is het niet te eten.

De eerste fruithapjes werden door Billy soms eerder een sap dan een hapje. Inmiddels zijn de juiste combinaties van fruit wel gevonden om mooie, lekkere structuren te krijgen.

Bij het avondeten willen we niet altijd alles maar door elkaar mengen. Zou je smaken niet beter leren kennen en waarderen als je ze ook eens zonder iets anders op je lepel krijgt? Maar zo heb ik bijvoorbeeld inmiddels geleerd dat rijst niet te billyen is. Vis wordt ook beter als er toch wat aardappelpuree of courgette doorheen zit. Er moet dus wel genoeg vocht inzitten.

Hopelijk billyen we over een aantal jaren nog steeds. Maar dan weer die mooie culinaire sausen en andere Billy-gerechten voor volwassenen. Die onze kleine dan uiteraard smakelijk mee-eet.

4 gedachtes over “Kan je het billyen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.