Kerststal

Kerststal

De kerststal hadden we vorig jaar al gekocht. Elk jaar vul ik de kerstcollectie met één item aan. Een kerststal stond al een aantal jaar op het wensenlijstje. Toen ik deze in een folder zag, wilde ik hem meteen hebben. Oftewel, papa ging hem diezelfde dag nog halen. Afgelopen kerst stond hij onder onze kamerhoge kerstboom. Je had wel al wat oog voor de lampjes en glitters in de boom, maar daar hield het wel bij op.

Ik zag toen al helemaal voor me hoe het deze kerst zou zijn. Jij was inmiddels een jaar oud en zou die kerststal fantastisch vinden. Je zou er voor zitten, met de diertjes spelen en af en toe de engel omlaag duwen, waarna de ster onder de engel ging branden en er een kort deuntje van Stille nacht, heilige nacht volgde. Vervolgens ging je weer verder om het schaap en de ezel uit de voederbak te laten eten.

Dit jaar leek een boom op de grond niet zo handig. Je snapt ‘nee’ wel. Als ik dat duidelijk zeg, kijk je meteen op, want je weet inmiddels echt wel wat de no-goareas zijn. Je schudt dan zelfs nee met je hoofd, maar als het toch te leuk is, dan denk je ‘ja daag, nog even hoor’. Dat wordt dus geen succes met een kerstboom. Even overwogen we geen boom te nemen, maar dat vonden we ook geen optie. Het is zodoende een kleine geworden, op een tafel tussen bank en stoel. Oftewel, jij kan er echt van geen kant bij komen.

De kerststal heeft een plekje op de grond gekregen, naast je speelhoek. En ja, je vindt hem inderdaad fantastisch. Zodra het weer speeltijd is, kruip je er heen. Ik heb tijdens je slaapje alle poppetjes en dieren weer leuk neergezet. Je kan je afvragen of dat jou wat uitmaakt, maar toch, het lijkt me leuker spelen dan dat je alles uit een grote brei aan speelgoed moet trekken. En mama vindt het ook leuk om zo alles zo weer gezellig gemaakt te hebben.

Zodra je de kerststal bereikt, trek je hem op schoot. De beesten en de drie wijzen liggen overhoop. Jozef, Maria en Jezus vallen uit de stal. Als de kerststal op schoot staat, wordt in één ruk vakkundig de engel van het dak getrokken en een meter verder gegooid. Het knopje is ook met de engel in te drukken, maar dat heb je nog niet door. Vervolgens gaat je rechter wijsvingertje op de knop. Die moet met behoorlijk wat kracht recht omlaag gedrukt worden. En dan is daar de blik van triomf. De ster geeft licht en Stille nacht klinkt door de kamer. Je wiegt zelfs zachtjes heen en weer en als je echt een goed humeur hebt zing je ook nog lalala in tonen die al behoorlijk in de buurt komen.

Na een paar keer op het knopje drukken vind je het wel weer even genoeg. De kerststal ligt op zijn rug naast je. Nu moet alles er in. Je grijpt om je heen om de drie wijzen, de dieren en Maria, Jozef en Jezus er in te leggen. Dat is allemaal veel te veel, geregeld gaan er dieren overheen. Ook komen er wel eens olifanten en giraffen in de kerststal. Je hebt tenslotte ook de Ark van Noach van Fisher Price en die staan nu zo leuk naast elkaar.

Toch frustreert het na een tijdje dat niet alles erin past. Dan haal je de kiepwagen erbij. De hele kerstfamilie eindigt in de laadbak. Jij kan vervolgens zonder obstakels de kerststal op schoot trekken en het knopje weer indrukken. Stille nacht, heilige nacht.

6 gedachtes over “Kerststal

  1. Hee, je bent er weer! 🙂 Leuk om te lezen. Ik geloof dat moeder zijn veel flexibiliteit vergt, veel verwachtingen aanpassen. Misschien zal het spelen volgend jaar iets meer volgens het scenario verlopen… of het jaar daarna! 😉

  2. Hahahaha wat een cute stalletje zeg! Zelf heb ik ook een mini kersstal alleen gaan mijn katten er iedere keer met de beeldjes van door. Liggen ze op de bank met jezus en maria in de bek haha ;p Hilarisch!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.