Vliegtuig, vliegtuig en een Cadillac Coup de Ville

Meneer René

Met jouw komst zijn er veel nieuwe rituelen in ons huis gekomen. Rituelen die horen bij het gezellige gezinsleven. Die rituelen starten vaak met simpele dingen en groeien uit tot een aaneenrijging van kleine dagelijkse gebeurtenissen. Naarmate je ouder wordt, draag je er zelf ook steeds meer je steentje aan bij. Afwijken van een routine kan alleen als jouw leuke dingen er deel van blijven uitmaken. Anders is het huis te klein.

Zo vind je het geen punt als in de ochtendroutine het tandenpoetsen verschuift. Maar je kan niet even snel achter je bord pap gezet worden, omdat we de deur uit moeten. Dan werk je niet meer mee. Je moet eerst zelf je slabbetje uitkiezen en nog even met de autootjes spelen, voordat mama ‘De pap is klaar, kom je eten!’ roept. Daarna parkeer je nog even rustig je autootje en pas dan kom je eten. En zo kunnen we het maar beter doen, want de tijd die mama denkt te kunnen winnen met ‘snel snel snel’ zijn we in de strijd natuurlijk al gauw weer kwijt.

Het avondritueel heeft zo ook een serie van standaard activiteiten. Samen op bed nog een boekje lezen is daarbij een belangrijk moment dat we allemaal leuk vinden. In korte tijd heeft mama een boekenkast vol prentenboeken voor je gekocht. Eerst koos papa of mama het boek, maar vanaf het moment dat je dat zelf kan doen, ligt die keus bij jou. In het begin stond je nog voor de kast en was je daarin te sturen. Papa en mama vinden alle boeken wel leuk, maar sommige boeken zijn voor late avonden wat lang en wij houden ook wel van wat variatie.

Tegenwoordig sta je niet meer voor je boekenkast. Je weet precies wat je wilt lezen en bij het aantrekken van je pyjama geef je dat al aan.
‘Mama, vraag je welk boekje we gaan lezen?’
‘Nou vertel maar, welk boekje gaan we lezen?’
‘Meneer René!’
‘Oh nee, die hebben we gisteren en eergisteren ook al gelezen. Zullen we niet Dikke Dik lezen?’
‘Nee!’
‘Aadje Piraatje dan?’
‘Neehee, Meneer René!’
‘Ridder Florian, die is ook leuk!’
‘MENEER RENÉ!’

En zo leest mama al meer dan een week elke avond Meneer René. Dat is ook wel een heel leuk boek. Jij kent de tekst uit je hoofd. Vooral de twee pagina’s met alle dingen die meneer René wil hebben vind je prachtig. Met je vinger wijs je alles aan en som je het op: het vliegtuig, champagne, kaviaar, een chaise longue, de zeppelin, nog meer champagne en de grote roze Cadillac Coupe de Ville.

Dat vinden we zo leuk, dat we dat wilden vastleggen in een filmpje. Jij zat bij mama op schoot en zodra we op de betreffende pagina aankwamen, zette papa de camera aan. Jij wees weer alles aan, maar deze keer zei je bij alles: ‘vliegtuig, vliegtuig, vliegtuig.’
‘En wat is dat?’
‘Ook een vliegtuig.’
‘Dat is toch een auto?’
‘Nee, een vliegtuig!’
Je kwam niet meer bij van het lachen. Je had het prima door en ging niet aan het filmpje meewerken.

De avonden daarna gaat het dan wel weer goed, we blijven tenslotte meneer René lezen. Vervolgens pakt papa de camera erbij en dan is alles opeens weer een vliegtuig. Gisteren probeerden we het weer. En ook deze keer werd het een dolle boel met vooral veel vliegtuigen en niet zoals we het eigenlijk zo graag hadden gewild. Zo zal het in de toekomst vast nog veel vaker gaan.

3 gedachtes over “Vliegtuig, vliegtuig en een Cadillac Coup de Ville

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.