Affaire in de financiële top

Geschreven in juli 2014; een mogelijke uitwerking van de gebeurtenissen die ertoe leidden dat Willem Buiter aangifte deed van stalking en intimidatie door Heleen Mees. Feiten zijn overgenomen uit gerechtelijke stukken, de relatie met de opvolging van Wellink uit dit artikel.

 

Uit het proefschrift van Heleen Mees

Uit het proefschrift van Heleen Mees

 

Willem keek naar zijn telefoon. Hij zag dat het geluidje een sms’je van Heleen was en ging verder met zijn gesprek over inflatie en monetaire politiek. Hij viel een paar keer stil en moest zoeken naar zijn woorden.
‘Zullen we de volgende keer maar verder gaan?’ zei zijn gesprekspartner ‘Dat sms-bericht van zojuist heeft blijkbaar je aandacht nodig.’
Toen ze afscheid namen kwam er een tweede sms-bericht binnen. Misschien moest hij het geluid uitzetten. Heleen was echter niet de enige die berichten stuurde. Soms was het bijzonder handig om meteen op de hoogte gesteld te worden van ontwikkelingen binnen de Amerikaanse Citigroup-bank waar hij als hoofdeconoom werkzaam was. Sms-berichtjes van Heleen waren echter al lang niet zakelijk meer. Hij durfde ze al niet meer in bijzijn van anderen te lezen. Soms waren ze zo direct in onverbloemde taal, dat hij er rode konen van kreeg. Hij kon zich dan totaal niet meer concentreren op zijn werk.

Willem pakte zijn telefoon en las: ‘Zien we elkaar vanavond nog?
Een minuutje later gevolgd door: ‘En dan bedoel ik niet via Skype.
Willem dacht na over zijn agenda. Er was een avondbespreking en hij had Anne al laten weten dat hij niet wist hoe lang dat ging duren. Als hij daar op tijd weg kon, moest het kunnen. Het kwam eigenlijk zelfs goed uit.
Misschien. Ik laat het je nog weten,’ stuurde Willem.
Misschien? Dat klinkt weinig hoopvol.’ antwoordde Heleen al snel.
Je weet dat ik mijn best doe.’ Willem hield zijn telefoon vast. Hij verwachtte een berichtje terug. Er kwam echter niets.

Heleen. Wat een vrouw. De eerste keer dat ze elkaar ontmoetten was hij al onder de indruk van haar. Op de Londen School of Economics vroeg ze zijn hulp bij haar promotie onderwerp. Voorzichtig uitte ze haar gedachten over de opkomst van China als grootste veroorzaker van de financiële crisis. Ze had maar een klein zetje nodig om haar op weg te helpen in een indrukwekkend promotietraject. Maar bovenal was het een charmante, prachtige, sterke vrouw.

Ze flirtte duidelijk met hem. Hij vond het niet vervelend. Integendeel. Ze spraken af in Amsterdam. Hij nam haar mee uit eten. Daar was op zich niets bijzonders aan. Willem voelde zich slechts even bezwaard toen ze samen in haar appartement eindigden. Al snel was er geen tijd meer om daarover na te denken. Ook in de slaapkamer was zij geen afwachtende dame. Hij genoot.

Contact ging daarna nog maar af en toe over financiële onderwerpen. Als ze verschillende meningen hadden, konden er speelse discussies ontstaan. Heleen was niet op haar mondje gevallen. De tijd dat mensen met hem in discussie gingen was allang voorbij. Als economische topman kreeg hij bij voorbaat al gelijk. Misschien dat mannelijke collega’s soms een twijfel uitten, maar vrouwen van dat kaliber had hij zeker niet in zijn nabijheid. Heleen was daar niet gevoelig voor. Zij durfde zelfs de draak met hem te steken. Op andere momenten speelde hij de vaderlijke rol. Heleen vroeg regelmatig zijn hulp bij haar promotie. Dat was een totaal andere kant van haar. Hij deed het met plezier. Dat stukje had hij ook wel nodig, om zijn gevoel van eigenwaarde bij haar te kunnen behouden, want op het andere vlak was zij duidelijk de meerdere in hun samenzijn.

Wat begon met een nachtje van overspel, was voor hem inmiddels een tweede leven. Ze probeerden zo vaak mogelijk bij elkaar te zijn. Al snel groeide dat uit tot maandelijkse afspraken in hotels in Amsterdam, Brussel of New York. Hij had aan den lijve ondervonden dat er meer kan zijn dan de in zijn ogen gangbare seksuele relatie met Anne. De sleur was daar wel een beetje ingekomen, maar hoorde dat er niet bij na al die jaren? De vertrouwdheid had ook wel een meerwaarde. Soms hielpen kleine fantasietjes hem om het eindpunt te halen, maar dat zag hij bij zijn Anne net zo goed. Dat vond hij heel normaal.

Met Heleen was het zo anders. Zo bleef zij maar praten tijdens ‘de daad’. Hij was dat niet gewend. Hij geneerde zich ervoor. Heleen vond het daardoor nog leuker om het er expliciet over te hebben. Zo lukte het haar om hem zijn fantasieën te laten vertellen en alleen dat al was weer aanleiding genoeg voor een avond vol extase.

In zijn normale leven had hij de teugels stevig in handen. In dit tweede leven was hij de regie geleidelijk maar gestaag kwijtgeraakt. Heleen stuurde steeds meer sms-berichten en e-mails, waardoor hij ook de grip op zijn normale leven kwijt begon te raken. Hij wilde alles direct lezen. Zijn hoofd zat continu bij Heleen.

Willem was niet verbaasd toen Anne hem na ruim een jaar confronteerde met zijn relatie met Heleen. Anne had zelfs nog enigszins begripvol gereageerd. Ze had er duidelijk over nagedacht. Ze begreep de verleiding. Ze bleek zelf ook enige tijd een ander te hebben gehad. Dat was Willem volkomen ontgaan. Anne begon zich zorgen te maken om zijn reputatie en daarmee vooral haar reputatie. Mensen gingen het merken. Hij kon Anne geen ongelijk geven. Deze wake-upcall bracht hem weer terug in de werkelijkheid. Zowel in zijn gezin als in zijn werk had hij schade opgelopen, maar dat was te herstellen. Hij had zijn prioriteiten weer helder in beeld.

Hij vertelde Heleen dat hij het contact met haar verbrak. Ze probeerde hem om te praten, hij kon niet zeggen dat het hem niets deed. Hij voelde hoe zijn lichaam nog steeds reageerde op haar hand op zijn been. Zijn verstand was echter weer terug. Hij herhaalde zijn besluit nogmaals en vertrok meteen.

Het ging een paar maanden goed, totdat hij Heleen weer tegenkwam in New York. Zij groeide in hoog tempo in haar carrière. Als professor aan de New York University en regelmatige publicist in verschillende gerenommeerde bladen had ze haar positie in de New Yorkse financiële sector snel verworven. Heleen liet duidelijk merken nog steeds interesse in Willem te hebben. Hij kon de verleiding niet weerstaan. Heleen en Willem zagen elkaar weer als vanouds met verblijven in hotels. Heleen had hem er wel mee geplaagd in het begin, hij kon blijkbaar niet zonder haar. Dat zou hem toch aan het denken moeten zetten? Willem zou het voorzichtiger aanpakken deze keer. Hij was inmiddels niet meer zo overdonderd door Heleen. Hij zou zichzelf prima onder controle kunnen houden. Anderen zouden er niets van merken.

In de periodes dat ze elkaar niet zagen was er al snel weer veelvuldig contact. Sms-berichten konden zo vaak genoeg als voorspel betiteld worden. Als ze ’s avonds wat meer tijd hadden, kon het ook een uitvoerige e-mailwisseling worden. De relatie werd nog intenser toen ze Skype ontdekten. Als hij op dienstreis was, skypte hij Heleen vanuit het hotel. Als je elkaar dan niet aan kan raken, dan gaan ogen en oren een grotere rol spelen. En na lange dagen eindigend in lege hotelkamers viel elke vorm van gêne bij het skypen weg.

Heleen wist de spanning nog meer op te voeren. Laat op een avond ontving hij een e-mail: ‘Ik ben met een heel mooi meisje (31) naar bed geweest.
Hij wist meteen over wie dat ging, haar huisgenote Anouk. Ze had een gevoelige snaar bij hem geraakt. ‘Hoe was het?’ vroeg hij, voordat hij er over had nagedacht.
Langzaam liet ze meer details los. Een nieuwe fantasiewereld ging voor hem open.

Het ging zo goed. Heleen en hij zaten op dezelfde lijn in hun relatie ook al hadden ze het er nooit over gehad. Het was vanzelfsprekend. Voor zijn werk moest hij steeds vaker in New York zijn wat uiteraard resulteerde in nog meer contact. In goed overleg met Anne besloot Willem zelfs een appartement in New York te nemen. Anne en de kinderen zouden in Londen blijven.

Maar ergens was het toch weer mis gegaan. Willem wist precies wanneer. Het was zijn eigen schuld. Tijdens een etentje in Beijing had hij zonder nadenken het idee geopperd om bij Anne weg te gaan. Heleen was opgeveerd uit haar stoel. Hij begreep meteen dat door deze ene zin, slechts een per abuis geuite overdenking ingegeven door schuldgevoel en teveel wijn, iets veranderd was. Heleen keek anders naar hem. Hij zei er niets meer over. Heleen ook niet. De nacht die volgde was echter onbeschrijfelijk. Spijt over de opmerking had hij dan ook niet, dat kwam een aantal dagen later.

Heleen vroeg per mail wanneer hij het Anne ging vertellen. Willem reageerde er niet op. Hij had er maar kort over hoeven nadenken; hij ging Anne helemaal niets vertellen. Zijn gezinsleven was hem teveel waard. Het was zo prima te combineren. Hij had verwacht dat Heleen zijn stilzwijgen wel zou begrijpen, maar ze bleef er maar naar vragen. Hij reageerde selectief op haar berichten. Hij wilde weer terug naar hoe het was. Er was duidelijk wat veranderd. Heleen wilde meer en had geproefd dat die mogelijkheid er was. Ze was er niet meer vanaf te brengen. Hij moest iets doen.

Hij had afgesproken in een restaurant. De lichamelijke aantrekkingskracht was er direct weer zoals vanouds. Het kostte hem moeite om erover te beginnen.
‘Heleen, ik blijf echt bij Anne,’zei hij terwijl hij haar aankeek.
‘Ja, dat heb ik gehoord,’ was haar reactie en meteen daarna vervolgde ze haar verhaal over de expositie van haar huisgenote Anouk.
Heleen had al foto’s van haar kunstwerken gestuurd. Hij had beloofd te komen kijken en dat ging hij ook zeker doen. De avond eindigde onwennig. Het gebruikelijke intieme afscheid hield hij af. Heleen keek hem aan.
‘Ik blijf echt bij Anne. Ik denk dat jij moet nadenken of dit zo wel voldoende voor jou is,’ zei hij kordaat.
Heleen keek verbijsterd en liep weg.
Willem wachtte op een sms-bericht. Er kwam echter niets. Hij had niet gepland haar zo voor het blok te zetten, maar misschien was het wel zo duidelijk en als zij daarmee koos het te verbreken, dan was dat misschien ook maar het beste zo.

Een dag later bezocht Willem de expositie van Anouk. Hij was onder de indruk van haar werk. Hij hoopte even met Anouk te kunnen spreken en daar was ook voldoende gelegenheid voor. Anouk wist duidelijk wie hij was. Ze vertelde professioneel over haar werk, maar ondertussen hadden ze het ook over Heleen. Ook Anouk zelf was een mooie verschijning. Met de verhalen van Heleen in zijn gedachten moest hij voorkomen dat zijn hoofd op dat moment op hol sloeg.

Willem miste het contact met Heleen. Wat voelde dat dubbel. Hij bleef zichzelf maar vertellen dat dit de juiste keus was richting zijn gezin. Dat bleek echter al te laat. Anne had zijn mail gelezen. Hij had nooit iets gewist, het was te leuk om af en toe nog na te lezen om alles opnieuw te beleven. Heel koelbloedig vertelde ze hem dat ze zelf maar actie had ondernomen. Ze weet het aan zijn zwakte voor de avances van Heleen. Hij kwam er nog goed vanaf, beaamde haar visie en bood excuses aan. Anne had hun advocaat de opdracht gegeven Heleen een brief te sturen met de boodschap dat ze geen contact meer met Willem mocht zoeken. Willem was furieus, maar slikte zijn boosheid meteen weer in. Er was toch niets meer aan te doen. Hij moest ook voorzichtig zijn. Als het tot een scheiding zou komen zou Anne dat financieel niet over haar kant laten gaan. Hij moest nadenken en als hij het zelf tot zover zou willen laten komen de juiste voorbereidingen treffen.

Een paar dagen later stuurde Willem Anouk een e-mail. Ze had verteld nog meer stukken in haar werkatelier te hebben en hij gaf aan deze graag te willen zien. Tijdens de expositie had hij al laten blijken wel iets te willen kopen. Dit zou haar toch moeten aanspreken en het bood hen tijd samen. Anouk gaf aan daar moeite mee te hebben gezien haar vriendschap met Heleen. Ze stelde voor dat hij samen met Anne naar een studiopresentatie zou komen. Hij had het duidelijk verkeerd ingeschat.

Willem wist dat het onvermijdelijk was. Na een paar weken zag hij Heleen. Ze had een jurk aan die hij haar al eens had uitgetrokken bij de start van een avond die meteen weer op zijn netvlies kwam. Hij sprak haar aan en maakte een toespeling over de jurk en bijbehorende avond. Daarna viel er een stilte. Hij besefte zich meteen dat dit niet handig was geweest, maar het voelde anders. De speelse blik van Heleen maakte echter duidelijk dat hij ook bij haar iets had geraakt. Ze maakten een afspraak voor diezelfde avond in een hotel. Heleen was er al toen hij kwam. Hij was even bang geweest naar haar reactie op de brief van de advocaat. Ze zei daar echter niets over.

Wel begon ze over zijn mailwisseling met Anouk. Anouk had het Heleen verteld. Heleen vond het duidelijk leuk hem deze misser in te wrijven: ’Ze liet me haar mailtje aan jou zien. Ze wou niet met je uit, hè? Dat voelde voor haar een beetje raar, daar ze mijn vriendin is. Ga je nog in op haar voorstel? Ga je Anne serieus voorstellen om haar kunstwerken in de studio te gaan bekijken?’
Willem voelde zich ongemakkelijk. Op zich zou het zeker leuk zijn met Anne samen te gaan. Zij bezochten samen wel vaker galeries. Het risico was echter te groot aan het worden. Zou Heleen al meer mensen over hun relatie verteld hebben? Aan wie en wat dan? Opeens groeide zijn angst over de mogelijke gevolgen als Heleen uit de school zou klappen.

Hij kon nu niet stoppen met Heleen. De gevolgen zouden dan wellicht veel groter worden. Daarmee praatte hij voor zichzelf goed dat de hotelkamer dates bleven bestaan en ook de skype sessies in hun volle omvang weer terugkwamen. Er was echter weer wat veranderd. Deze keer bij hem. Hij durfde geen weerstand te bieden en wat begonnen was met het voorzichtig overschrijden van zijn fantasiegrenzen, ging al snel veel verder. Heleen had de touwtjes in handen, letterlijk en figuurlijk.

Om voor Heleen de status van hun verhouding duidelijk te maken, vertelde hij dat hij zijn appartement in New York wilde verruilen voor een huis waar ook Anne en zijn kinderen konden verblijven. Dat was ook echt het geval en door Heleen te vragen mee te zoeken, kon hij haar daar regelmatig aan herinneren.

Toen Heleen echter contact opnam met Anne voor een mogelijk huis in New York, besefte hij dat dit niet goed kon blijven gaan. Anne had netjes gereageerd op Heleens telefoontje. Voor Willem werd daarna echter pijnlijk duidelijk dat Anne ook deze keer precies doorhad wat er gebeurde. Ze had het met moeite getolereerd en maakte hem duidelijk dat dit voor haar echt de laatste keer was.
‘Willem, je lost dit op. Je lost dit definitief op, zodanig dat dit ook werkelijk nooit meer kan gebeuren. Denk je serieus dat ik de enige ben die het weet? Als je dit niet oplost, dan pluk ik je bij de scheiding echt helemaal kaal. Dat ligt al kant en klaar voorbereid.’
Ze had gelijk. Ze had hem klem gezet. Zo geheim was het niet meer. Zijn reputatie had toch al een deuk opgelopen. Hij kon dit beter stevig aanpakken, zodat hij ook zelf nooit meer terug kon. Hij moest de regie weer in eigen handen nemen en dat ging hij haar duidelijk vertellen om eventuele vervolgschade te beperken.

Heleens sms-verzoekje om weer af te spreken kwam zodoende eigenlijk goed uit. Hij ging zijn aanpak vanavond aan haar vertellen. Dat was gezien hun verleden nog wel zo netjes. Als hij het haar verteld had, was er ook geen weg meer terug. Dan zou hij het ook zeker doorzetten. Hij herhaalde het nog eenmaal voor zichzelf, voordat hij de hotelbar binnenliep. Heleen zat al op hem te wachten.

‘Heleen, dit is veel te ver gegaan. Ik heb dit nooit zo gewild en mijn pogingen om jou ermee te laten ophouden werken niet. Ik ga aangifte doen van stalking.’ Het hoge woord was eruit. Het had hem niet eens moeite gekost het haar te vertellen.
‘Jij gaat helemaal geen aangifte doen. Stalking? Wat een onzin. Je wil het zelf,’ reageerde Heleen fel.
‘Ik houd van Anne. Dit moet stoppen. Zie je dat dan niet?’
‘Ook al zou je dat vinden, wat ik niet geloof, dan ga jij nog geen aangifte doen. Jij kan dit soort publiciteit helemaal niet gebruiken. Nu de Nederlandsche Bank een opvolger zoekt voor Nout Wellink, wil jij niet met je privé leven in het nieuws komen. Voorheen hebben ze door Willem Duisenberg al geleerd daar alert op te zijn. Diens vrouw Gretta haalde zo vaak het journaal, dat willen ze vast niet nog een keer meemaken. Ja, ik weet wel dat je naam genoemd wordt als één van de kandidaten. Maar let maar op, ze kiezen voor stabiliteit.’
‘Heleen, dat is oud nieuws. Ik weet al dat Klaas Knot het gaat worden,’ hij pauzeerde even en vervolgde, ‘dankzij jou. Als ik jou niet was tegengekomen, was alles goed blijven gaan. Dan was mijn carrière en gezinsleven gegaan zoals gepland. Jij hebt een kant van mij geraakt, welke slechts een fantasiewereld had moeten blijven. Ik heb nu niets meer te verliezen. Ik probeer je dit al maanden duidelijk te maken. Dat je zelf ook nog contact zocht met Anne is de druppel. Jij moet uit mijn leven, zodanig dat er ook geen kans over blijft dat je opnieuw kan toeslaan. Die aangifte is voor mij maar een kleine moeite om te zorgen dat het ophoudt. Je hebt de financiële middelen niet om dat van me te gaan winnen.’
‘Dat heb je dan mis. Ik heb geen geld nodig om me tegen jou te verweren. Dacht je serieus dat je de enige man in mijn leven bent? En dacht je dat ik dan de enige ben die daar schade van gaat ondervinden? Dit is New York en ik ben geliefd voor waar ik voor sta. Ik voorspel je nu al dat The New York Daily News hier over gaat schrijven. Je gaat niet winnen. Sterker nog, ik zal daar sterker uitkomen en jij, van jou zal dan voor de hele wereld duidelijk worden wat voor miezerig mannetje je eigenlijk bent.’
‘Heleen, stap uit je sprookjeswereld. Je kan niet iedereen zo om je vingers winden, zoals je dat even met mij is gelukt. De wereld draait uiteindelijk om geld. Dat weten we beiden als geen ander. En we weten prima bij wie van ons tweeën daar het meeste van zit.’

Willem deed inderdaad aangifte.

Vervolgens werd Heleen in New York gearresteerd wegens stalken, lastig vallen en intimidatie. Het haalde het nieuws. Heleen bleef vastzitten, de benodigde 5.000 dollar borg werd niet betaald. Ook dat haalde het nieuws. Tweeënhalve dag later kwam ze vrij, omdat een onbekende loodgieter uit New York de borgsom voor haar betaalde. In de rechtszaak wees de advocaat van Heleen de voorgestelde schikking van de hand. Hierdoor ontstond het risico op een gevangenisstraf. De uitspraak was echter gunstig voor Heleen; veertien therapiesessies. Daarna haalde Heleen uit door in New York een civiele zaak tegen Willem aan te spannen voor een schadevergoeding voor reputatieschade. De rechter ging hier echter niet in mee.

Een gedachte over “Affaire in de financiële top

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.