Het drama van de kapotte koelkast

De oude Amerikaanse koelkast

De oude Amerikaanse koelkast

De nieuwe koelkast en vriezer

De nieuwe koelkast en vriezer

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze koelkast ging kapot.
Wat was daar nou zo extreem erg aan?
Het was een Amerikaans model, de keuken is op de eerste etage en hij kon niet door het trapgat.
Hij is er toch ook in gekomen?
Ja, maar toen was het huis nog in aanbouw.

Om maar bij het begin te beginnen; vele jaren geleden kochten wij vanuit een brochure een nieuwbouwhuis. Wat een feestje was dat, alles kon naar eigen smaak gekozen worden. En zo zaten wij in een keukenzaak een keuken samen te stellen. Manlief fantaseerde al lang over een vrijstaande Amerikaanse koelkast; water, ijsblokken, strak RVS… Een nieuw huis kost veel, ruimte voor een aantal grote dromen mocht er dan ook wel zijn. Dat de keuken op de eerste etage was werd door niemand als probleem benoemd.

Het huis vorderde en op een gegeven moment stonden alle keukenonderdelen in dozen op de begane grond in ons in aanbouw zijnde huis. We maakten een foto dat ik de doos met de koelkast erin omarm. Zo blij waren we daarmee. Dat die doos mega groot was, zagen wij niet als probleem. We keken in de doos; het was niet de koelkast die we hadden gekozen. De keukenwinkel liet vervolgens weten dat ons model niet meer leverbaar was. We konden kiezen uit deze met korting, of een andere, maar wel met bijbetaling. Bij het nieuwe model waren ook de zijwanden van RVS. Dat zag er gaaf uit! En als je de bijbetaling voor het gevoel nou even niet bij de oorspronkelijke prijs optelde…

De keukenwinkel was verbaasd over onze keus, maar bovenal vast niet blij met het gedoe dat dit hen opleverde. De oude werd opgehaald. De nieuwe was niet direct leverbaar, maar kwam eraan. De bouw was nog in volle gang. Wij hadden geen haast. De firma die de nieuwe koelkast kwam brengen, vond dat het bouwterrein wel al voldoende goed was voor aflevering. Zij gingen echt niet door het zand ploegen om het ding in ons huis te krijgen, laat staan een etage omhoog te helpen.

Het voordeel van een bouwterrein in actie is dat er veel sterke mannen zijn. Manlief regelde een heftruck en een aantal heren om het loodzware ding in huis te krijgen. Dat was op dat moment nog te doen via een grote schuifpui achter en dat niemand nog iets aan zijn tuin had gedaan. Technisch verhaal; de tuinen zijn allen op de eerste etage, daaronder delen wij met de hele straat een parkeergarage.

Toen dat mooie ding goed en wel op zijn plek stond waren we bijzonder blij. Een aantal jaar later begon het al te knagen. Inmiddels had iedereen achtertuinen met heggen en schuttingen. We zeiden al voor de grap dat we moesten verhuizen voordat dat apparaat ooit stuk zou gaan. En vervolgens ging ie kapot, na een lange levensduur, het probleem was direct bijzonder helder.

Hoe moest hij eruit? Hele raampartij eruit laten halen en zo met een heftruck naar beneden? Achter eruit en met een hoge kraan over het dak? Een buurman opperde toch de weg door de tuinen van de buren. Met wat sterke jongens moest dat toch lukken? En zo werd de koelkast weer via dezelfde weg het huis uitgeschoven, buren gevraagd of het ding door hun tuin gestuiterd mocht worden, sterke jongens geregeld, de deuren uit de koelkast gehaald en om te beginnen onze heg extreem laag gesnoeid.

Die eerste heg lukte zo nog wel. Echter de volgende obstakels werden steeds hoger. Hoe krijg je een koelkast over een hoge heg? Ladder eronder, eroverheen schuiven en kiepen maar. Natuurlijk ging het die avond net regenen, ook onweer kwam er aan te pas en menig buurtbewoner stond het tafereel vanuit het slaapkamerraam te bekijken. Maar het lukte.

Een dag later volgende het volgende spannende moment; kon de nieuwe set wel door het trapgat? Ook al zijn het nu een losse koelkast en vriezer, ze zijn hoog, het trapgat is niet erg hoog en een draai in de trap maakte ook dat spannend. Maar ook hier hadden we geluk. We zijn superblij met de nieuwe set. Mooi, maar bovenal ook minder herrie. Dat een Amerikaanse koelkast ook lekker nadrukkelijk aanwezig is door de open keuken, hadden we vooraf niet gerealiseerd. Het is gewoon wennen aan de nieuwe stilte.

Een gedachte over “Het drama van de kapotte koelkast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.